vrijdag 21 februari 2020

Creatie spiraal

'Wat is je grootste wens?' vroeg destijds de managementcoach en Rob's antwoord was, 'wat langer weg met de boot maar dat kan niet want we hebben een eigen praktijk'.

De coach legde uit dat die conclusie pas halverwege het proces te trekken valt en dat er daarvóór een aantal fases zitten die doorlopen dienen te worden 

En zo gingen we in 2011 van start met verbeelden en geloven. Wat wilden we dan precies en hoe lang was dan wat langer weg en waar wilden we heen? En wilden we helemaal stoppen met werken en fulltime drijven of waren er andere opties? En hoe gingen we die wensen dan betalen? 
We lazen nog intensiever allerhande reisverhalen van zeilers, tuurden naar Google maps en spraken met graagte met andere vertrekkers of terugkomers. 
En we uiten het uiteindelijk hardop, wij gaan ook vertrekken, ooit.
We vroegen vertrekkers en terugkomers naar de nadelen van het onderweg zijn, de voordelen konden we zo wel raden. Ook waren we geïnteresseerd in hun balans tussen thuis, werk en per zeilboot reizen.
We kwamen erachter dat binnen onze praktijkvoering waarbij wij samen management en productie vormden, het onmogelijk was om langer met de boot weg te kunnen dan zeg een week of zes. Om daadwerkelijk te kunnen vertrekken moest de praktijk op termijn verkocht worden en voor onze patiënten wilden we zorgen voor continuïteit door met meerdere tandartsen en mondhygiënisten onder een dak te gaan werken. 
In al die jaren zijn we hardop blijven zeggen dat we ooit zouden vertrekken, vaak om onszelf er aan te herinneren wat het doel was van deze lange organisatorische exercitie.
Ergens halverwege is het gelukt om een groepspraktijk te formeren en
die uiteindelijk in 2018 te verkopen, een spannende tijd waarin ooit werd vervangen door een harde vertrekdatum, 1 mei 2020Terugkijkend op al die jaren waarin we in deze spiraal zitten zijn we dankbaar dat het ons tot nu toe gelukt is. We weten als geen ander dat het hard werken was en is in handelen en volharden. En hoe moeilijk is het na al die jaren ons voor te stellen dat we straks mogen ontvangen, waarderen en ontspannen
Maar ach, na driekwart van de creatiespiraal te hebben doorlopen gaan die laatste 3 stappen ook wel lukken en die mogen best lang duren!
Tot we elkaar weer eens de vraag stellen... ' Wat is je grootste wens?'